De sfeer van Azië

Geen continent zo divers als Azië, die 51 landen telt en het grootste werelddeel op aarde is. Het is dus ook niet zo vreemd dat je alleen al in Azië een flink aantal verschillende keukens tegen zult komen; er worden maar liefst 20 verschillende keukens gerekend binnen dit continent. De meest bekende zijn toch wel de Chinese, Indonesische, Thaise en Indiase keuken. Maar het zijn vooral de Vietnamese, Japanse en Koreaanse keukens die enorm aan popularieit winnen. 


De Aziatische keuken is geen onbekende in Nederland. Maar hoe deze keuken wordt geïnterpreteerd, klopt niet altijd met hoe deze daadwerkelijk is. Zo zijn de gerechten in een Chinees restaurant in Nederland niet altijd representatief voor de échte Chinese keuken. 

We zien in Nederland wél stedds meer authentieke Aziatische (streetfood) restaurants uit de grond schieten, en daardoor krijgen we een steeds beter beeld van de echte Aziatische keuken. Naast restaurants vind je in veel steden Aziatische supermarkten of kleinere Toko's, dus ook binnenshuis burgert deze keuken almaar verder in. 


Als er één element centraal staat binnen de Aziatische keuken, dan is het wel 'vers'. De meeste gerechten worden gemaakt met verse ingrediënten als koriander, gember, Thaise basilicum, verse pepers en limoensap. 

De Aziatische keuken

Gerechten uit de Aziatische keuken zijn o.a.:


  • Butter Chicken uit India
  • Pho uit Vietnam
  • Groene curry uit Thailand
  • Miso soep uit Japan
  • Kimchi uit Korea



  • Rendang uit Indonesië
  • Springrolls uit Vietnam
  • Tom Kha Kai uit Thailand
  • Tikka Masala uit India
  • Dim Sum uit China



  • Gyoza uit Japan
  • Pork Belly uit China
  • Laksa uit Singapore
  • Satay uit Maleisië
  • Bahn Mi uit Vietnam