De sfeer van Europa

Als er één keuken vertrouwd voelt, is het wel die van Europa. Maar laten we eerlijk wezen: gerechten als spaghetti en tapas kennen we inmiddels door en door.


Maar tóch kan de Europese keuken nog verrassen. Waar we in Nederland voornamelijk de voorkeur geven aan de Zuid-Europese keuken, zien we geleidelijk aan meer en meer invloeden vanuit Noord-, Centraal- & Oost-Europa voorbijkomen.


In Europa kennen we een echte borrelcultuur. Kleine hapjes, vergezeld met een (alcoholische) versnapering, worden op meerdere manieren in verschillende Europese landen genuttigd, en lang niet alleen in het weekend.

Europa is natuurlijk ook het continent waar de meest heerlijke specialiteiten vandaan komen, zoals de Jamon Iberico de Bellota uit Spanje, de Parmaham uit Italië en rillettes uit Frankrijk. 


Van Hollandse stamppot tot Spaanse paëlla, en van pizza uit Napels tot gravad lax uit Scandinavië: geen continent met zulke uiteenlopende keukens als die van Europa.

De Europese keuken

Authentieke gerechten zijn o.a.:


  • Bacalhau uit Portugal
  • Gazpacho uit Spanje
  • Käsespätzle uit Oostenrijk
  • Moussaka uit Griekenland
  • Flammkuchen uit Duitsland



  • Flæskesteg uit Denemarken
  • Saltimbocca uit Italië
  • Bigos uit Polen
  • Smörgåsbord uit Zweden
  • Chushki Burek uit Bulgarijë



  • Medovnik uit Tjechië
  • Kransjka Klobasa uit Slovenië
  • Vol Au Vent uit Frankrijk
  • Beef Wellington uit Groot Brittannië
  • Waterzooi uit België